Субота, 20.04.2024, 01:02

Стрільницький ЗЗСО 

І-ІІІ ступенів


                                                      Ви увійшли як Гість
                                                            Група "Гости"
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

13:50
АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ ТА ВЕСЕЛИЙ ЯРМАРОК У СТРІЛЬНИЦЬКІЙ ЗОШ

"Ох, на наших вечорницях,
Хто сумний - розвеселиться!
Співи, танці, небилиці -
Гарні будуть вечорниці!!!"

«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» - гучно лунало 16 грудня з вуст Стрільницьких дівчат, учасниць Андріївських вечорниць.

     В честь свята Апостола Андрія Первозванного, учні школи під керівництвом наставників, проводили Андріївські вечорниці та веселий ярмарок. На це колоритне дійство були запрошені батьки та жителі села.

     Діти оживили українські традиції, нагадали нам як святкували наші  пращури, показали таємничість ритуалів українського народу. Дійство, яке представили  учні заворожувало і захоплювало.

     Розпочали свято ведучі Сєрик Іван та Євтушенко Наталія, які звернулися до присутніх з вітальними словами, повідомили гостям про історію свята, необхідність збереження народних традицій, звичаїв та обрядів.

Прийняла вечорниці дбайлива господиня  Дзюба Юлія та господар Сєрик Богдан. Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків-односельців, вони беруться до приготування та випікання головного атрибута свята – калити – символа Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Усім процесом керує досвідчена господиня.Не забули дівчата й про ворожіння, які перейняли від своїх бабусь та матерів: на полінця, на люстерко, на різні дрібнички під тарілками та інші.

З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам.Зачарував глядачів колоритний український танок у виконанні учасників дійства. Жарти, сміх переповнювали зал.Найурочистіший етап свята – обряд «Кусання калити». Старший парубок запрошував «коцюбинських» кусати калиту.

     Наші господиньки показали не лише вміння відроджувати традиції, а й смачно готувати українські страви. Запросили всіх присутніх на ярмаркування.

Переглядів: 216 | Додав: Natalia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz